De Basiself: van Nutmeg tot sneeuwwedstrijd
De Basiself is een maandelijkse verzamelpost bestaande uit lees-, luister- en kijktips (meestal) over voetbal plus een visueel spuit elfje.
[ Intro ]
De Basiself is terug – een behapbare verzameling voetbalinspiratie bestaande uit lees-, luister- en kijktips plus een visueel spuit elfje. Verhalen die raken, soms ongemakkelijk, soms opwindend, maar altijd met een voet in de wereld en een andere op het veld.
Deze maand kijken we naar hoe een clubstrijd in Israël symbool staat voor de polarisatie van een natie, ontdekken we hoe mode en voetbal steeds vaker dezelfde taal spreken, en luisteren we naar de rauwe romantiek van Schots clubleven.
Er is ook ruimte voor reflectie: van de nostalgie van een uitverkochte Arena vol legends tot de donkere kant van het spel, waar dromen eindigen in bedrog. Want voetbal is nooit alleen maar een spelletje – het is een spiegel op de wereld an sich.
[ 1. Politieke straatvechters in Israëlische voetbal ]
Een aangrijpend feature-artikel over Beitar Jerusalem, over de voetbalrivaliteit tussen een idealistische club die eigendom is van fans en de racistische hooligans van een grootmacht. Een eeuwige strijd die de de voortdurende mars van Israël richting extreemrechts weerspiegelt. Zeker na de gebeurtenissen in Amsterdam rond de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv en de politieke en maatschappelijke nasleep een bijzonder relevant stuk.
De ‘editor's note’ aan het begin van het artikel zet gelijk de toon:
On Sept. 1, 2024, Israel announced that Hersh Goldberg-Polin and five other hostages had been found dead in Gaza. All six had reportedly been shot shortly before Israeli troops reached the tunnel where they were being held; Goldberg-Polin was scheduled to be among the first hostages released as part of a stalled cease-fire deal.
Een must-read, ook al is het bijna een jaar oud.
[ 2. Nutmeg ]
Bij Nutmeg maken ze briljante voetbalverhalen, in Schotland. De nieuwsbrief geschreven door insanely getalenteerde schrijvers duikt in intrigerende verhalen binnen het Schotse voetbal – inclusief zogenoemde cold cases –, deelt wedstrijdverslagen die deels play-by-play, deels reisverslag en deels sociaal experiment zijn, en – mijn favoriete onderdeel – en maakt iedere week de podcast My Sporting Hero, waarin voetballers van vroeger en nu praten over de sporters wiens posters hun slaapkamermuur sierden toen ze kind waren.
In de nieuwsbrief van 22 november vertelt Sarah Crilly – de huidige academy manager van Glasgow City – haar verhaal. Als voetbalster droeg ze het oranje en zwart van Glasgow en vertegenwoordigde ze Schotland vijf keer. En vooral dat laatste is bijzonder. Want zij maakte voor het Schotse nationale elftal een van de meest buitengewone internationale debuten aller tijden.
‘I went along to support Scotland. I ended up making my debut’
[ 3. Michel Doodeman ]
De onvolprezen schrijver van De Koning van de Nacht, Doorspelen en talloze fenomenale artikelen voor onder meer Hard Gras en De Staantribune, en co-host van de leukste integrale televisie-podcast die ooit heeft bestaan en bestaat, zet – in zijn eigen woorden – zelden iets op Substack. Maar gelukkig wilde hij heel graag het verhaal van het oudste spitsenduo ter wereld vertellen: Roque Santa Cruz (43) en Óscar Cardozo (41) die nog altijd samen voetballen in Paraguay. Hij schreef er daarom een stuk over. Lucky us.
[ 4. The Beautiful Game ]
Onrust en tragedie, volharding en triomf. De scheidingslijn tussenbeide is flinterdun. The Beautiful Game is een feelgoodfilm die dat grijze gebied belicht, inkleurt, en romantiseert. De film vertelt het verhaal van een groep dak- en thuisloze voetballers die meedoen aan het WK voetbal voor daklozen. Alle sportclichés zitten erin en het Ted Lasso-gehalte is hoog, maar tegelijkertijd is het een oprechte, breekbare en hartverwarmende film die alle emotie van sport belichaamt.
[ 5. Messi Mania ]
In de PRIJSWINNENDE podcast Grof Geld onderzoeken Sam van Raalte – onder meer van De Ondergrond – en Perre van den Brink de macht van geld in de voetbalwereld. Het gaat allang niet meer alleen over winst of verlies op het veld. Voetbal is een verdienmodel geworden, met clubs en spelers als de meest gewilde merken op de markt. In het absolute hoogtepunt van de afleveringen die ze tot nu toe maakten, reizen de heren af naar Miami waar ze zich onderdompelen in de perverse Messi Mania en antwoord zoeken op de vraag: was de komst van Messi naar Inter Miami eigenlijk wel een goed idee? Alle afleveringen zijn een aanrader, maar deze in het bijzonder.
[ 6. Arsenal op de catwalk ]
Als je van de zomer het EK voetbal hebt gevolgd, is de kans groot dat je in het publiek de ontwerpen van Antonia Bronze hebt kunnen ontwaren. Zo liep onder Tolami Benson – de vriendin van Bukayo Saka – rond in een custom-made jas van haar hand. De ontwerper combineert custom fashion met een liefde voor Arsenal, en het balletje ging pas echt rollen nadat Yasmin Bergkamp – ja, de dochter van – haar vroeg een kledingstuk te rollen.
En niet alleen Bronze gebruikt de Londense club in haar ontwerpen. Arsenal is het afgelopen jaar het lievelingetje, misschien wel de muse, geworden van de modewereld. Ook bij haute couture fashion shows komen we Arsenal tegen, en dankzij community-based samenwerkingen en een oogst aan mode-geëngageerd talent is de club niet meer weg te denken van de catwalk.
[ 7. Voetbalnostalgie ]
Oud-spelers van Ajax en Real Madrid speelden deze maand tegen elkaar in een uitverkochte Arena. Van Paco Pavón en Iker Casillas tot Jari Litmanen en Clarence Seedorf die van twee walletjes at: alle zogenoemde ‘legends’ waren aanwezig. En het mediateam van Ajax zou het mediateam van Ajax niet zijn, zonder een indrukwekkende aftermovie.
Ook geschikt voor mensen die een hekel hebben aan Ajax, aan Real Madrid of aan zowel Ajax als Real Madrid. Bekende gezichten en pure voetbalnostalgie. Daar houden we allemaal wel van, toch?
[ 8. Oplichting ]
Jonge spelers met hoop op roem die worden opgelicht door nepagenten die proefperiodes aanbieden, maar het geld aannemen en ervandoor gaan. It's a tale as old as time. Verschillende spelers die zijn opgelicht delen hun verhaal, in de hoop dat hun ervaring als een waarschuwing voor anderen kan gelden.
[ 9. Voetballer / cocaïnebaron ]
Sebastián Marset was een middelmatige speler, met de vaardigheden van iemand die op de middelbare school piekte. Hij was uit het niets bij Deportivo Capiatá terechtgekomen, een hardwerkende professionele voetbalploeg. Hij reed in een Lamborghini waarmee hij over de grindparkeerplaats raasde. Hij had een hoekige kaak en was knap, bedekt met gouden sieraden, Rolexen en sierlijke tatoeages die over zijn rechterarm liepen. Hij was een showpony, geen voetballer.
Maar toen de coach van Capiatá, Jorge Nuñez, hem op de bank hield, omsingelden de spelers hem en eisten ze dat Marset zou spelen. Zo begint de tweedelige serie over Sebastián Marset, de cocaïnebaron die zich als profvoetballer verborg. Bereid je voor op een rollercoaster.
‘His ascent was lightning fast — by age 28, according to a Paraguayan criminal indictment, Marset was moving cocaine and suitcases of cash across South America in a fleet of private jets. By 31, he had made more than $1 billion, authorities estimate. […]
He killed his enemies with no remorse, soliciting advice on how to disappear their bodies, according to his text messages, which were obtained and aggregated by the Paraguayan attorney general’s office.
Marset took breaks to play professional soccer. […] He paid $10,000 in cash to wear the No. 10 jersey, worn by Pelé, Maradona and Messi. When he shoved opposing players to the ground, referees failed to blow their whistles. Marset flashed a thousand-watt smile.’
[ 10. Regenboog ]
Half conservatief en homofoob Twitter-land was weer over de zeik door de baby-aankondiging van Sam Kerr en Kristie Mewis. Gelukkig is Twitter niet representatief voor de samenleving, al zou ik een idioot zijn door te doen alsof in de ‘echte wereld’ een groot deel van de voetbalachterban niet ook, naja, conservatief en homofoob is. Dus speciaal voor de gelegenheid dit artikel van maart dit jaar in de herhaling: ‘Hoe de Women’s Super League het hoogtepunt van de Britse lesbische cultuur werd.’ Deal with it.
[ Steun mij ]
Doorkronkelen is een gratis nieuwsbrief die in stand wordt gehouden door lezers. Je kunt mij helpen door deze editie een like te geven. Zie het hartje onderaan. Dat helpt in het algoritme.
En als je het kunt missen, hoop ik dat je betalend abonnee wil worden. Voor € 5,- per maand help je me om Doorkronkelen – waar ik verder niet aan verdien – voort te zetten. Je kunt ook eenmalig doneren!
[ Spuit elfje ]
Ik sluit af met dit beeld van anderhalve week geleden, tijdens de American Football-wedstrijd tussen de Pittsburgh Steelers en de Cleveland Browns. Of je nou van NFL houdt of niet, dit is toch machtig mooi?