De eerste ‘was ist passiert?’ is een feit. Wat zag Sam, wat zag ik, wat maakte indruk?
WAT ZAG SAM?
1. ROEMENIË: Dit toernooi werd Roemenië neergezet als de ‘unterhund’. Geheel onterecht, zo blijkt maar weer, want ze spelen gewoon goed. Dit team wordt structureel onderschat. Wellicht dat dat te maken heeft met het feit dat ze er inderdaad niet altijd bij zijn (maar ook Nederland is dat niet). Het is een soort Senegal, zoals Danielle al zei. Een goed collectief, zo lijkt het.
Wat opviel, naast de prachtige goal van Stancui, was de speler met het geverfde: Andrei Rațiu van Rayo Vallecano. Voor de openingswedstrijd van Roemenië had hij zichzelf een blauwe coup aangemeten. En hij was nog goed ook. Hij heeft een zwaar seizoen achter de rug bij Vallecano, speelde in het begin veel minder dan waar hij toe in staat was. En dat speelde hem mentaal parten. Maar, zoals hij zelf zegt, hij werd er ook sterker van. Dat liet hij zien tegen Oekraïne. En wij maar zeiken over een haarband.
Overigens is geverfd haar niets nieuws voor de Roemenen. Zij hebben iets met haar en bijgeloof.
Tijdens het WK in Frankrijk in '98 bereikte Roemenië de laatste zestien na overwinningen op Colombia en Engeland. Voorafgaand aan de groepsfase sloten de spelers en bondscoach Anghel Iordănescu een weddenschap af: als ze Colombia en Engeland versloegen in de poule, dan moest hij zijn haar afscheren. Is goed, zei hij. Maar dan moeten jullie je haar bleken. Zo gezegd, zo gedaan. Roemenië won en de trainer schoor zijn hoofd. En op hun beurt kregen de spelers een blonde coupe.
Het bleekmiddel verbrandde de hoofdhuid van sommige spelers en veroorzaakte kale plekken over hun hele hoofd. ‘Ze hebben ons afgeslacht,’ zei Spits Gheorghe Craioveanu achteraf. ‘Het was zo pijnlijk, ik kon drie dagen maar op één kant van mijn lichaam slapen. Ik denk dat er iets vreemds gebeurde nadat de kapper een stukje folie om ons hoofd wikkelde.’
De bondscoach noemde het achteraf een deal met de duivel. De laatste groepswedstrijd speelde Roemenië gelijk tegen Tunesië en in de achtste finale werd het team uitgeschakeld door Kroatië.
2. BELGIË: Ik mag onze zuiderburen graag, maar ik kreeg tijdens de wedstrijd van België toch weer LaKaKa vibes als ik naar Romelu Lukaku keek. Twee afgekeurde goals en ook weer een aantal grote, gemiste kansen. En dan moet je je bedenken dat de Belgen geen verdediging meer hebben.
Arthur Theate, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Thomas Meunier: allemaal geblesseerd. In de gehele selectie lopen maar vier fitte verdedigers rond, en als één daarvan Fout Waes is, dan weet je dat het een lastige pot gaat worden. Yannick Carrasco, de oud-speler van Atletico Madrid, stond linksback, en ja, dat kan hij op zich redelijk, maar het is niet de geprefereerde positie van de aanvallende linkermiddenvelder en vleugelspeler. Maar echt andere opties had Tedesco niet.
3. NEDERLAND. Dan Frankrijk... Wat mij vooral opviel los van alles dat al benoemd is: wat een agressieve wedstrijd. Spelers van beide ploegen gingen heel hard de duels aan. Had zelf het idee dat de Oostenrijkers daarmee begonnen. Erg gevaarlijk. Nederland - Oostenrijk zou wel eens een grote schoppartij kunnen worden.
De wedstrijd tussen Oostenrijk en Frankrijk was niet sprankelend, sorry Daan , maar we konden er wel aanknopingspunten uit halen. Nederland kan voordeel halen uit mogelijk geschorste spelers Oostenrijk (zij kregen tenslotte vier keer geel). Of we kunnen juist de lul zijn door onze eigen mogelijk geschorste middenvelder (Veerman kreeg geel in de wedstrijd tegen Polen). Maar eerst moeten we de hindernis Frankrijk nemen.
Nu Mbappé niet meedoet, moeten we niet ineens denken dat we eroverheen walzen. De Fransen zijn daar veel te goed voor. Maar het biedt, net als de afwezigheid van Lewandowski, mogelijkheden. Een gelijkspel behoort niet tot onmogelijkheden. We kunnen lessen leren van Oostenrijk, en ons eigen 4-0 verlies vorig jaar.
Mbappé kan zich natuurlijk wel onsterfelijk maken, door zichzelf een ninja turtle-masker aan te meten. Fingers crossed!
4. TURKIJE: Het Signal Iduna Park veranderde voor Turkije - Georgië in een soort van waterpark. Het leek bijna Old Trafford. Bizarre beelden.
WAT ZAG DANIELLE?
Toen Martin Ádám zaterdagmiddag aan de zijlijn verscheen, hielden we allemaal even collectief onze adem in. Een negenentwintigjarige viking, 1 meter 91 lang, met een rossige baard en verbeten blik in zijn ogen. In mijn hoofd doopte ik hem Kratos Lothbrok en ook al was dat mythologisch onmogelijk, het voelde goed. Nummer negen prijkte op zijn borst – een spits – en mijn ontzag steeg. In een tijd waarin moderne doelpuntenmakers lichtvoetig zijn, dartel en klein en behendig, was deze grote man, niet de ‘bergman’ maar de ‘manberg’, een lust voor het oog.
Ádám speelt in Zuid-Korea, waar hij een fenomeen is. De afgelopen twee seizoenen werd hij achtereenvolgens kampioen van de K League 1 en scoorde hij 24 goals in 67 wedstrijden. Het laatste seizoen dat hij in Hongarije speelde, trapte hij zichzelf naar de titel van topscorer met 31 doelpunten in 32 wedstrijden en zijn twee goals in de uit- en thuiswedstrijd tegen Bulgarije droegen bij aan de kwalificatie van Hongarije voor het huidige EK. In zijn thuisland is hij bekend, maar voor mij was hij tot afgelopen weekend een onbekende. Vreemd is dat niet. Ik kijk niet wekelijks de Hongaarse competitie, en ook de Koreaanse staat niet hoog op mijn lijstje. Misschien moet ik daar na dit toernooi verandering in brengen.
Op sociale media gingen filmpjes rond van zijn verschijning. Openlijke bewondering voor de man die leek te zijn weggelopen uit het computerspel God of War, maar ook lelijke opmerkingen, zoals het sociale media betaamd. Toetsenbordridders die zich uitlieten over zijn lichaamsbouw. Zijn grootsheid zou ik vol bewondering zeggen, zijn forsheid schreven zij spottend. Anno 2024, online fatshaming, van voetballers notabene. Het is bizar.
Die opmerkingen kwamen ook bij Ádám terecht. In een interview liet hij zich er desgevraagd over uit en mijn hart brak voor deze detonator van Hongaarse goals, nog zo onbekend en onbegrepen bij het grote publiek. ‘Ik ben zo geboren, ik heb deze lichaamsvorm,’ zei hij met duidelijk ongemak. ‘Ik zeg niet dat ik zo groot was toen ik werd geboren, maar ik heb een basislichaam, genen, ik kan dat niet veranderen.’ Ik onderdrukte de neiging om hem te knuffelen, de 266 kilometer tussen ons in hielp ook niet mee.
Ádám maakte pas twee jaar geleden zijn debuut voor de nationale ploeg. Tijdens het laatste EK zat hij bier drinkend op de bank. Ik ben van plan hetzelfde te doen als zijn team vanavond tegen gastheer Duitsland speelt. De Hongaarse viking, we proosten erop.
Doorkronkelen is een gratis nieuwsbrief die in stand wordt gehouden door lezers. Vind je dit artikel leuk? Overweeg dan een eenmalige donatie of een betaald abonnement.
Verder lezen:
Calcio Massimo, in het land waar voetbal wordt gegeten en gedronken wint Italië natuurlijk het EK
Een paar kilometer buiten Firenze ligt een speeltuin waarnaast enkele uren eerder een voetbalwedstrijd van de lokale FC is gespeeld. De zon is al verdwenen achter glooiende wijngaarden en de hitte van de dag heeft plaatsgemaakt voor wat voelt als een Italiaanse digestivo met een zelfgerolde sigaret in de hand. De barbecue brandt en bier en wijn vloeien, terwijl spelende kinderen, van wie de bedtijd al voorbij is, worden overstemd door jonge maschi met diamanten oorbellen en keurige gentiluomo die discussiëren over calcio e tattica, voetbal en tactiek.
Nedim Bajrami, the Euro 2024 record-breaker who went to court to play for Albania
Twenty-three seconds had passed when Federico Dimarco made a terrible mess of a throw-in on the Italy left, aiming for Alessandro Bastoni in his own area but badly undercooking it. Bastoni stood frozen as a flash of Albanian red appeared in front of him, intercepted the ball and rocketed a shot into the near top corner.
Kylian Mbappé could miss rest of Euro 2024 group stage with broken nose
Kylian Mbappé could miss the rest of the Euro 2024 group stage but France are optimistic about the severity of their captain’s broken nose after early indications suggested he does not require surgery. France will continue to monitor his condition over the next 48 hours.