Voetballiefhebbers,
Kennen jullie het verhaal van Bury FC? De Engelse voetbalclub uit het gelijknamige stadje Bury was een van de oprichters van de Lancashire League voor clubs uit het noorden van Engeland en genoot een intense rivaliteit met buren Bolton Wanderers (waar Yordi en ik in zijn Gevallen Clubs-reeks een aflevering aan hebben besteed). De afgelopen jaren verkeerde de club in financieel noodweer, dat er uiteindelijk voor zorgde dat Bury FC in 2019 uit de Engelse Football League werd gezet. Het was het professionele einde van de toentertijd 134 jaar oude club. ‘Bury FC still exists, though, if only on paper. With no players, no league to play in, and no employees to speak of, it is little more than a hollow shell of the club fans knew and loved.’
Waarom ik dit verhaal aanhaal?
Bury FC had weliswaar als bedrijf gefaald, maar niet als sportieve entiteit. Het gedachtegoed, de historie en de cultuur van de club waren onaangetast, en dus begonnen fans een zogenoemde ‘phoenix club’1, Bury AFC. En dat brengt me bij deze nieuwsbrief. Want ondanks dat de podcast Hekkensluiters is gestopt, gaat de nieuwsbrief Doorkronkelen door. Een beetje als een feniks.
Terwijl Jean-Paul nog steeds mooie wedstrijden en stadions voor SANTOS bezoekt, Yordi wekelijks te zien is op ESPN en ook te beluisteren is in je favoriete podcastapp, en Jan zijn tanden heeft gezet in de nieuwe verhalende voetbalpodcast VV het Voetbalverhaal (samen met onder meer Michel Doodeman, Frank Heinen en Dave Aalbers), blijf ik deze nieuwsbrief schrijven. Hoe kan het ook anders, ik blijf doorkronkelen. Over voetbal en cultuur, en over alle boeken, series en docu's die je absoluut niet mag missen. Waar zouden we tenslotte zijn zonder pareltjes als bijvoorbeeld Warnock (2005), de documentaire over de iconische Engelse voetbaltrainer Neil Warnock, en An Impossible Job (1994), over Graham Taylors tijd als bondscoach van Engeland, een tragedie die in het Rotterdamse De Kuip een absoluut dieptepunt bereikte.
Dat betekent wel dat deze nieuwsbrief een iets andere invulling krijgt. Ontvang je dan geen (nuttige en nutteloze) feitjes meer over de geschiedenis van nationale elftallen? Tuurlijk wel. Duik ik dan nog wel in de achtergrond van zaken als Boxing Day en de Kerstvrede van 1914? Zeker weten. Krijg je geen kijk- en leestips meer in je mailbox? Ook dat gaat gewoon door. Wat er dan verandert? Dat leg ik je uit.
Wat wordt Doorkronkelen?
Vanaf zaterdag 4 februari wordt Doorkronkelen een wekelijkse nieuwsbrief over voetbal, cultuur en alles ertussenin. Iedere zaterdagochtend in je mailbox, zodat je in het weekend iets te lezen hebt voordat het voetbalgeweld losbarst. Van de beste kijk- en leestips (zoals dit artikel van Forbes dat uitlegt wat het concept ‘Plusvalenza’ van Juventus inhoudt, relevant en actueel nu de club daadwerkelijk is gestraft) tot gedachtekronkels en achtergronden over actualiteiten uit het voetbal en spelersbeslommeringen buiten het veld. Twee keer per maand schrijf ik ook een zogenoemde ‘longread’, een langer, diepgravend essay over bijvoorbeeld de culturele heropstanding van Arsenal, de band tussen Ajax en Suriname, en het sprookje van dataclub Toulouse.
Verwacht geen diepgravende analyses en snelle cijfers, daar hebben we de tactische professionals zoals Pieter Zwart voor. Ik kijk liever verder dan de lijnen van het voetbalveld. Het verhaal achter de wedstrijd, de cultuur van het voetbal, de achtergrond en historie rond een team of speler: daar krijg ik het warm van.
Daarnaast eindig ik iedere nieuwsbrief met een mini-rubriekje genaamd ‘Wat nou, voetbal?’ waarin ik heel kort een actualiteit aanstip die niets met voetbal te maken heeft, maar wel binnen mijn interesses valt. Denk daarbij aan de ‘traditionele’ populaire cultuur (een nieuwe serie, boek, film of game) of een klein uitstapje naar een andere sport, zoals American Football of ijshockey (Hijs Den Haag heeft bijvoorbeeld zondagmiddag de bekerfinale gewonnen en voorafgaand de wedstrijd ging het over bijgeloof en rituelen). Maar geen zorgen: in de kern gaat deze nieuwsbrief altijd en bovenal over ons geliefde voetbal.
Wie ben ik?
Ik ben Danielle Kliwon, voetballiefhebber en verhalenverteller. Ik schrijf onder meer voor Hard Gras, de Volkskrant en NU+ Voetbal, en schuif weleens aan bij de Hard Gras podcast en NOS. Met Yordi Yamali, Jan Bavinck en Jean-Paul Rison maakte ik de afgelopen maanden met veel plezier de podcast Hekkensluiters en daar is deze nieuwsbrief uit voortgekomen. Daarnaast werk ik aan een roman, waarin voetbal een prominente rol heeft.
Waarom abonneren?
Omdat je, net als ik, van voetbal houdt. En je ook geïnteresseerd bent in het culturele, literaire en socio-filosofische aspect van het spel. Tenslotte is voetbal net zozeer als boeken, series en film onderdeel van populaire cultuur. Vermaak, maar ook kennis, tribalisme en representatie. Ik duik in die gelaagdheid van het voetbal, en ga op zoek naar verhalen die nog niet in den treure verteld zijn, verbanden die nog niet structureel gelegd worden. Iedere maand verken ik een ander voetbalthema en leer ik nieuwe dingen. Hopelijk samen met jou.
Nog één ding:
Wil je meer weten over het verhaal van Bury FC? Lees dan Bury FC: despair as club is expelled from Football League after 125 years en Bury at a crossroads over historic merger but fans remain hopeful of homecoming. Deze artikelen van The Guardian leggen de verbanning uit de League en de huidige situatie haarscherp uit. Er is hoop.
De term phoenix club wordt gebruikt in professionele teamsporten om te verwijzen naar een nieuwe entiteit die is opgericht om een club te vervangen die in zakelijke termen maar niet in sportieve termen heeft gefaald, en die over het algemeen de voortzetting van de sportactiviteit inhoudt.