Love Island UK, Love Island USA, EK voetbal, Copa América, seizoen 4 van The Boys, een nieuw seizoen House of the Dragon: de aankomende zomer zit ramvol. Tel daarbij op dat ik in de afrondende fase van mijn roman zit, we weer gaan podcasten, Y’a Koi een nieuw seizoen krijgt, en ik een paar superleuke schrijfopdrachten in de pijplijn heb. How am I going to cope?!
Gelukkig zijn er voetballiefhebbers die soelaas bieden. Vorige week was het Dosty die zijn blik op Valverde deelde, deze week is het Brent Schmeets die als Limburger groot fan is van FC Köln. Hij legt zelf uit waarom – met wat chocoladesprinkeltjes van mij.
Men vraagt zich denk ik af waarom en hoe een Nederlander zó fan kan worden van de 1. FC Köln. Ik ben opgegroeid in Kerkrade, aan de grens met Duitsland in Limburg bij Aken. Ons dialect lijkt best veel op het dialect dat ze in Keulen spreken. En ook ons carnaval heeft veel Duits invloeden. Dat ik uieindelijk FC Köln zou supporten, was dus eigenlijk onafwendbaar. Door de jaren heen groeide de liefde voor Keulen en de voetbalclub. Van muziek luisteren, uitgebracht door bands uit Keulen, tot bezoekjes aan de stad. En als je in de stad, als je dan Köln support, dan hoort daar ook het prachtige stadion bij.
Het Müngersdorf Stadion. Zo heet het niet meer, maar zo noemen we het nog wel. De weinig creatieve huidige officiële naam, RheinEnergieStadion, spreekt gewoon niet zo tot de verbeelding. Na het Verdrag van Versailles, het vredesverdrag tussen Duitsland en de Entendre na de Eerste Wereldoorlog, mocht Keulen een nieuw gebouw in de stad neerzetten. Gekozen werd voor een voetbalstadion. De Müngersdorf, werd dat toen genoemd. De allereerste internationale wedstrijd die in het stadion werd gespeeld was, je verzint het niet. tegen Nederland. Jaap Webers en Felix Smeets – geen familie van, voor zover we weten – scoorden voor Nederland, maar dat bleek niet genoeg. De uiteindelijk eindstand was 2-2. Het stadion had vroeger een sintelbaan en heeft twee ringen, en ademt voetbal, sport, historie.
Nu je weet hoe mijn liefde ontstaan is voor Keulen, kunnen we naar de wedstrijd gaan. Een hele belangrijke zelfs, want de ‘Effzeh’ moet winnen van Union Berlin om niet te degraderen. De samenhorigheid die aanwezig is bij deze club bevestigen de cijfers wel. Iedere thuiswedstrijd was dit seizoen stijf uitverkocht geweest en dat is ook deze wedstrijd niet anders.
Eenmaal met de auto aangekomen bij Weiden West zie je dat de hele parking al vol staat met auto’s waar mensen uitstappen met rood-witte sjaaltjes. Het gevoel van samen met de tram (lijn 1) richting het stadion gaan is magisch.
We stappen uit bij de ‘Alte Militairring’ en lopen hier door het bos richting het café waar we altijd een FC Fan Treff hebben. Hier tref ik altijd vele Effzeh-volgers waar ik een band mee heb opgebouwd via X. We drinken er altijd een biertje en dan is het weer tijd om naar het stadion te gaan. Dit keer moeten we al 2 uur van te voren richting het stadion. Dat is niet zonder reden. We hebben namelijk tickets om op de magische Südkurve te staan. En aangezien de Ultra’s vroeg het vak ingaan, en we hier al filmpjes van hadden gezien, wilden we dit met eigen ogen aanschouwen.
De zuidbocht in het Müngersdorf Stadion is uiteraard bekend bij iedere voetbalfan. Het is de representatie van alle Köln-fans – ongeacht hun positie in het stadion. Het onbetwiste centrum van de fancultuur van 1. FC Köln. De Südkurve is een symbool en niet zozeer alleen een locatie in het stadion. Een nucleus van de Keulse mentaliteit en de FC-mythe, die de ultras onderscheidt van andere steden, clubs en fans.
De ultras komen met z’n allen zingend de omloop in gelopen en betreden daarna gezamenlijk het vak. Wij besluiten om achter ze aan te lopen en een plekje te zoeken bij een mevrouw die we nu al een paar keer hebben gezien. Ze herkent ons gelijk en zwaait dat ze twee plekken heeft gereserveerd voor mij en een vriend. Het is een typisch voorbeeld van de saamhorigheid die er is bij de Effzeh. De locals vinden het supervet dat er mensen uit Nederland fan zijn van hun club en waarderen dat. De meeste Nederlanders die de grens oversteken steunen de aartsvijand, Borussia Mönchengladbach. De supporters van FC Köln noemen de regio Mönchengladbach dan ook gekscherend ‘Ost-Holland’. Wij, daarentegen, zijn anders. Wij juichen voor Köln.
Tijdens de warming-up is over de gehele zijde van de Sudkurve de banner: ‘FC JEFF JAS, HEE WEED NIT RESIGNIERT’ te zien. Het motto van de laatste fase van dit seizoen en tevens een verwijzing naar het nummer van BAP genaamd: ‘FC, Jeff Jas!’
FC, geef gas
Wij willen vieren
FC geef gas, hier wordt niet gedegradeerd
FC geef gas, ook als we verliezen
FC geef gas, wij staan naast je
Het is toepasselijk.
Tijdens de wedstrijd komen we op een 0-2 achterstand tegen Union Berlin na welgeteld 18 minuten. De stilte en de pijn is te voelen door het hele stadion. Dit zou namelijk betekenen dat we gedegradeerd zijn. Maar na een paar minuten van berouw staat de gehele Südkurve er weer achter het team en zingen wij in koor. Het heeft effect. Vlak voor rust maken we de 1-2 en is het geloof weer een beetje terug.
En wat daarna in het slot gebeurt, is onbeschrijfelijk. Het publiek ziet dat de ploeg aan het drukken is en begint er nog meer dan ooit achter te staan. Er wordt in de 89 minuut de 2-2 gescoord en het is hierna niet klaar. De 3-2 valt ook nog in 90+3. De menigte gaat door het dolle heen, er wordt geschreeuwd, geknuffeld en dat allemaal met mensen die ik verder niet kan.
Iedereen heeft weer het geloof dat er in de week hierna een mirakel zal gebeuren. Lijfsbehoud in Heidenheim, ja, inmiddels weten we, dit loopt helaas anders. Degradatie naar de 2. Liga is ondanks die terugkeer van 2-0 achter naar 3-2 voor een feit.
Maar ondanks dat, blijven de supporters de club steunen. Volgend jaar zit het stadion gewoon weer vol. Want zoals ik in Keulen heb geleerd: ‘Effzeh E Levve Lang’.
Doorkronkelen is een gratis nieuwsbrief die in stand wordt gehouden door lezers. Vind je dit artikel leuk? Overweeg dan een eenmalige donatie of een betaald abonnement.
Verder lezen:
Man City launch unprecedented legal action against Premier League
Claim has plunged top flight into civil war and hearing on Monday could change competition for ever – as club say they are victims of ‘tyranny of majority’
Manchester City chair warns Premier League is to become less competitive
Manchester City’s chairman, Khaldoon al-Mubarak, has claimed rules introduced during the past 12 months will make the Premier League less competitive, and he has called for more “sensibility in regulating”.
Enkele Engelse clubs zijn de VAR zat. Haalt de videoscheidsrechter het nieuwe seizoen?
De videoscheidsrechter heeft de harten in het Engels voetbal niet veroverd. Sterker, de ophef over arbitrale missers in de Premier League is alleen maar toegenomen. Wordt de VAR afgeschaft?
Paquetá rides a spot-fix rollercoaster as football corruption abounds
West Ham's Brazilian star has been charged with deliberately getting booked, four times. He says he is innocent. His case is the latest in a long line of betting scandals in the game.